DANCE EDUCATION

“ The dance: a minimum of explanation, a minimum of anecdotes, and a maximum of sensations ”

Maurice Béjart

BESCHRIJVING DANCE EDUCATION

Alignment Dance Education is een dansopleiding waar kinderen en jongeren kunnen deelnemen aan heel wat verschillende dansopleidingen. Buiten een dansschool waar de kinderen en jongeren hun lessen kunnen volgen, kunnen ze er ook ontspannen en samen zitten in de bar. Het is een opleidingscentrum dat de dansers de kans zal geven om zich als het ware voor te bereiden op en onder te dompelen in de danswereld.

Ontdek onderaan deze pagina de verschillende dansformules

We zijn van mening dat iedereen uitgebreid van elke kunstvorm zouden moeten kunnen proeven. Omdat kunstrichtingen hier in Limburg niet altijd geaccepteerd worden als een volwaardig beroep, blijft het meestal gewoon bij een hobby voor kinderen, jongeren en jong volwassenen. Kunst kan echter wel belangrijk zijn in de ontwikkeling, zowel op emotioneel als op persoonlijk vlak. We leren ermee de wereld ontdekken en een visie ontwikkelen over allerlei maatschappelijke onderwerpen.

In de school werken we met 6 niveaus. De allerkleinsten (vanaf 6 jaar) kunnen in niveau 1 terecht en zullen daar ongeveer 2 tot 3 jaar in vertoeven. Vanaf 8 jaar is er de mogelijkheid om naar een niveau hoger te stappen. De indeling gebeurt niet op leeftijd, maar op het niveau van de leerling. Elke leerling evolueert anders en op zijn eigen tempo. De leerlingen worden na overleg met de leerkracht ingedeeld in het juiste niveau. Hoe meer lessen iemand volgt hoe sneller de vooruitgang. Dansen is 50% mentaal maar vooral 50% fysiek. Een lichaam moet vaak genoeg trainen om een beter memoriserend vermogen te krijgen en zo naar een hoger niveau te kunnen gaan.

De leerlingen ontdekken op een creatieve manier hun lichaam en de wondere wereld van dans. Centraal staat de ontwikkeling van elk individu. Aan de hand van een thema, gevoel of impuls worden de allerjongsten binnen de les zich bewust van de mogelijkheden van hun lichaam. Naast aandacht voor de ontwikkeling van het lichaam en de zintuigen, wordt ook de verbinding gelegd met emoties, cognitie, muzikale en sociale vaardigheden en de eigen fantasie.

Onze dansstudio is een inspirerende en veilige omgeving, waardoor de leerlingen hun grenzen kunnen opzoeken en verleggen. Er wordt ook ruimte gecreëerd voor persoonlijke inbreng. We bouwen een ´Selfmade´ periode in, gedurende de examens in december en juni. In deze periode kunnen de leerlingen hun eigen creaties maken. De eigen creaties kunnen tijdens de proclamatie van de school aan de mede leerlingen getoond worden. Het is de bedoeling dat dans een uitlaatklep is waar je 100% jezelf kan zijn.

PLANNING VAN DE EDUCATIE

Wekelijks komen de dansers samen voor een basispakket van bijna 4 uur aan verplichte lessen gegeven door verschillende vakdocenten.

klassieke dans ( 1,5u/w)

moderne dans ( 1,5u/w)

kracht en stretch training ( 45 min/w)

De dansers hebben ook de mogelijkheid om supplementaire lessen te volgen.

pointes/klassiek repertoire

technische les naar keuze

kracht en stretch training

Jaarlijks worden er workshops georganiseerd.

haar en make-up

voeding

kunstgeschiedenis

kinesitherapie

repertoire

muziek, zang en expressie

dansworkshops van externe leerkrachten

bezoek aan theater ( betalend)

Er wordt jaarlijks een examen afgenomen door een externe jury.

Hierop worden de leerlingen ook gequoteerd. Ze ontvangen deze resultaten schriftelijk, onder de vorm van een rapport. Dit zal plaatsvinden tijdens een oudercontact. Op het einde van de opleiding ontvangen de leerlingen een getuigschrift.

Halfjaarlijkse “Selfmade classes”.

De dansers maken hier zelf hun eigen bewegingsmateriaal. Dit wordt getoond op de halfjaarlijkse proclamatie.

Andere activiteiten.

 Maandelijks zal er een kinesist aanwezig zijn om preventief blessures op te sporen en deze indien nodig intensief te behandelen.

 Opendeurdagen waarbij buitenstaanders een kijkje kunnen komen nemen in de school.

 Extra lessen, workshops en stages (betalend).